НОВИНИ
НАЧАЛО | НОВИНИ | Откраднаха Рибния буквар назад
2009-04-03 17:49:32

Откраднаха Рибния буквар

Мегаскандал разтресе възрожденски Котел, съобщава в. Стандарт. От местния историческия музей е изчезнал оригиналът на Рибния буквар, написан от котленеца д-р Петър Берон, научи "Стандарт". Вместо това бандити оставили менте.

"Да, така е. Оригиналът на Рибния буквар бе подменен с копие", заяви вчера директорът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че заради скандалния факт е образувано досъдебно производство за кражба и за унищожаване на паметник на културата. Извършени са и претърсвания в домове на частни лица, каза още Чавдар Божурски. Полицай №1 в Сливенско обаче отказа да съобщи чии домове са претърсвани и дали това е ставало само в Котел или и в други градове.

Оригиналният Рибен буквар имал обозначения върху титулната страница. Тези маркери липсвали върху книгата, която в момента е поставена във витрина в Котленския исторически музей. "Работим по случая активно", каза комисар Божурски. Той призна, че оригиналът все още не е намерен.

Междувременно стана ясно, че специалисти в столицата направили експертизи и доказали, че оригинала на Рибния буквар го няма в музея.

Книгата на д-р Петър Берон може да се счита за безценна, твърдят специалистите. Ако букварът бъде продаден на ценители в чужбина, неговият настоящ собственик може да вземе милиони, категорични са историци.

Иманярската мафия у нас стои зад кражбата на Рибния буквар от историческия музей в Котел. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от полицията, пожелали анонимност.

"Аз не мога да говоря, тъй като тече досъдебно производство", заяви пред "Стандарт" вчера директорът на Историческия музей в Котел Пламен Мерджанов. Оказа се, че той не е в града, защото вчера се явява на изпит във ВТУ, където учи право. Според Мерджанов полицията работи по две версии. Едната е изчезването на буквара да е станало, преди той да стане шеф на музея през декември м.г. Мерджанов отказа да съобщи дали неговият дом е бил претърсван от антимафиотите.

"Стандарт" научи, че до есента на миналата година директор на музея в балканския град е била Светла Радева. За разлика от Мерджанов, който е историк, Радева е специалист по руски език. След като била уволнена от общинското ръководство, Радева заминала за София, където в момента си намерила работа. Вчера нейният телефон бе изключен. Заедно с Радева бил уволнен и съпругът й, който пък работел в природонаучния музей в Котел. Не е ясно дали домът на семейството е бил претърсван във връзка с изчезването на Рибния буквар.

Междувременно се разбра, че музеят в Котел е бил оборудван с камери за видеонаблюдение едва през декември м.г. Според източници от полицията, все още не е ясно дали Рибният буквар е изчезнал преди или след това. Във връзка с досъдебното производство са били извършени и разпити на музейни работници, твърдят запознати.

 

Коментари за статията(0)
Добави коментар:

За да коментирате дадена статия е необходимо да сте регистриран потребител. Регистрацията отнема няколко минути и можете да я извършите от тук

Коментар(не повече от 1000 символа)

Уважаеми читатели,
мненията са под редакторски контрол. Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Моля, пишете на кирилица.

НАЧАЛО | НОВИНИ | Откраднаха Рибния буквар назад
Архив на новините
ПАРТНЬОРИ
BGtop.net
©infobulgaria.info 2002-2016. Всички права запазени.