НОВИНИ
НАЧАЛО | НОВИНИ | 50 години от първия полет на човек в космоса - Юрий Гагарин назад
2011-04-12 15:40:20

50 години от първия полет на човек в космоса - Юрий Гагарин

На 12 април 2011 година се отбелязва 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса.

На 12 април 1961 година космическият кораб "Восток" с Юрий Гагарин на борда успява да се откъсне от притегателната прегръдка на Земята и да полети в космическото пространство, поставяйки началото на нова ера за човечеството.

В 9 часа 06 минути 59,7 секунди от космодрума Байконур за 108 минути корабът извършва едно завъртане около Земята и се приземява недалече от селцето Смеловка, Саратовска област.

По случай 50-та годишнина от изпращането на първия човек в Космоса Руската централна банка пусна юбилейни монети. ЦБ представи възпоменателна монета с номинал 1000 рубли, отсечена от 24 каратово злато. Тя тежи 155,5 грама. На лицевата й страна е изобразен съветския космонавт Юрий Гагарин - първият човек летял в Космоса. Серията включва и сребърна монета с проба 925. Тя е с номинал 3 рубли и тежи 31,1 грама.

В деня на годишнината в Ню Йорк тестовата капсула "Восток 3КА-2", все още обгорена от повторното си навлизане в атмосферата, ще бъде продаде на търг на Sotheby's. Собственикът, пожелал анонимност, я закупил от Русия преди няколко години.

Космическата програма "Восток", създадена от архитекта на съветската програма за овладяване на Космоса Сергей Корольов създаде история с изстрелването на две кучета - Белка и Лайка - първите живи същества от планетата, оцелели при пътуване през 1960 година. Сферичната кабина на капсулата, не по-голяма от 2,5 метра в диаметър от алуминиева сплав впоследствие е била адаптирана за хора.

"Красиво беше нашето село, пише Ю.Гагарин в книгата си "Пътят към космоса". През лятото всичко е зелено, през зимата - в снежни преспи. Случваше се да се качиш тайно на покрива, вдигнеш глава, а там - чиста синева...Струва ти се, че би се потопил в тази красота и би заплувал към хоризонта, където се срещат земята и небето..."

Когато Юрий е на седем години нацистите нападат СССР и баща му се присъединява към армията.

Три години по-късно той става свидетел на аварийно кацане на съветски изтребител в поле близо до дома му. Надупчените от куршуми криле и покритият с медали пилот се запечатват в съзнанието на десетгодишния Юрий. Години по-късно той си спомня: "Ние, момчетата, искахме да сме смели и хубави пилоти."

След войната семейството му се мести да живее в малкото градче Гжатск. В училище се увлича по авиомоделизъм. В гимназията Гагарин решава да учи за техник и посещава техническо училище в предградията на Москва.

1951 постъпва в Саратовския индустриален техникум. Веднъж в техникума му възлагат да напише доклад за труда на основоположника на космонавтиката руския учен Константин Циолковски, посветен на ракетните двигатели и космическите полети.

"Циолковски преобърна душата ми, писа Гагарин. Доклада си завърших с думите на учения: "Човечеството няма да остане вечно на земята, но в гонитбата за светлината и пространството най-напред плахо ще проникне извън пределите на атмосферата, а след това ще си завоюва цялото околослънчево пространство. Прочетох го и почвуствах как трепна сърцето ми и заби по-силно".

Живо интересуващ се от авиация той се записва в авиационното училище в Оренбург. В този град той се запознава с девойката Валя Горячева, за която по-късно се жени. Съвсем скоро след като е постъпил в авиационното училище става очевидно, че младият Гагарин е роден за пилот. Предлагат му да остане като летец-инструктор в училището, но той моли да го пратят да служи в Задполярието. Там се ражда дъщеря му Елена. Втората дъщеря - Галина се ражда през 1961 година в Москва.

По-късно Юрий Гагарин си спомня: "Завърших авиационното училище и станах летец-изтребител и не мислех, че някога ще стана първи в космоса. Такива мисли нямаше. Може би някъде в дълбочина имаше мисъл: "Ех, да можех поне веднъж да полетя натам!"

След като завършва през 1955 се присъединява към съветските военновъздушни сили.

На 4 октомври 1957 година в СССР е изстрелян първият в света изкуствен спътник на Земята. Учените започват сериозно да обсъждат възможността за полет на човека в космоса. Идеята за космическите полети увлича много летци и през септември 1959 година Ю.Гагарин пише рапорт с молба да го зачислят в отряда на космонавтите. Отрядът е сформиран през пролетта на 1960 година. Всички зачислени в него 20 летци се преместват в Москва и започват тренировки.

12 април 1961 от космодрума Байконур е изстрелян "Восток-1". 108-минутният полет на Гагарин се превръща в историческо събитие. Новината светкавично обикаля света!

През юли 1932 година 25-годишният инженер Сергей Корольов е назначен за началник на групата за изучаване на реактивното движение (ГИРД), а две години по-късно апарат, който прилича на пура, дълга два и половина метра, се изстрелва в небето над краймосковския полигон. Именно този експеримент е първата стъпка към съвременната космонавтика.Успехът вдъхновява. Появяват се все нови и нови конструкции.

На 4 октомври 1957 година в СССР е изстрелян първият в света изкуствен спътник на Земята. Учените започват сериозно да обсъждат възможността за полет на човека в космоса. Идеята за космическите полети увлича много летци и през септември 1959 година Ю.Гагарин пише рапорт с молба да го зачислят в отряда на космонавтите. Отрядът е сформиран през пролетта на 1960 година. Всички зачислени в него 20 летци се преместват в Москва и започват тренировки. Гагарин прекарва 11 месеца в тренировки.

Герман Титов, резервният пилот, разказва за този паметен ден: " Тогава ние не разбрахме, че това е историческо събитие, Снощи и двамата рано си легнахме.Това беше предвидено в нашия режим. И ние стриктно изпълнихме тази точка от програмата. Главният конструктор на съветската ракетно-космическа техника Сергей Корольов цяла нощ обикаляше къщата, в която спахме.

И така, ние вече сме на космодрума. Утрото на 12 април 1961 година беше ясно. Слънцето едвам се зададе над далечния хоризонт, но лъчите му вече стоплят. Автобусът ни закара към ракетата. След няколко минути Гагарин се настани в кабината на кораба. Той се сбогува с учените, специалистите и другарите-космонавти. И двамата бяхме със скафандри,но също се прегърнахме."

Ето какво разказва и самият Корольов: “По време на дългите дни на подготовка преди изстрелването всички бяха загрижени, обхванати от опасения, и безпокойство. Единствено Гагарин беше спокоен, дори нещо повече – той преливаше от добро настроение и сияеше като слънце! Лош пилот може да лети цяла седмица, но само добър пилот може да получи достатъчно информация и заключения, които да държат института зает за цяла година. Това, с което ни впечатли Гагарин бе, че през тези 108 минути той ще е способен да постигне много и да обогати човешката наука с безценни данни и заключения.”

Когато запитали Гагарин как е могъл да си спи кротко в навечерието на полета той отговаря: "Щеше ли да е правилно да летя, ако не съм отпочинал? Беше мой дълг да спя, така че аз спах!"

Гагарин разказва: "Автобусът бързо се движеше по шосето,- разказва за онази априлска сутрин Юрий Гагарин.- Още отдалеч видях сребристото тяло на ракетата с шест двигателя с обща мощност 20 милиона конски сили. Тя приличаше на огромен фар, и първият лъч на изгряващото слънце сияеше на върха й".

Официалното обявяване на Гагарин за пилот на първия космически полет става на 11ти април 1961, но той е лично уведомен още на 9ти.

Преди полета Гагарин се обръща към света с думите: "Скъпи приятели, близки и непознати, сънародници, хора от всички страни и континенти! След няколко минути могъщият космически кораб ще потегли към далечните простори на Вселената. Какво мога да ви кажа през тези последни минути преди старта? Целият ми живот сега изглежда като едно чудесно мигновение. Всичко преживяно и направено по-рано беше преживяно и направено в името на тази минута. Едва ли има смисъл да се говори за чувствата, които изпитах, когато ми предложиха да направя първия в историята полет. Това е голямо щастие да бъдеш първи в космоса, да започнеш един невиждан двубой с природата."

Космонавтът влиза в асансьора, който го качва на площадката пред люка на кораба "Восток". Той вдига ръка и още веднъж се сбогува с всички. Прозвучават последните команди преди старта и най-сетне - последната "Старт!" И така на 12ти април 6:07 ч. (или 9:07ч. Московско време) от стартова площадка №1 на космодрума Байконур е изстрелян "Восток-1". Пилот е 27 годишният старши лейтенант Юрий Алексеевич Гагарин.

Гагарин е облечен в специален космически скафандър и се намира в пилотския модул на "Восток-1", диаметърът на модула е 2.3 метра. Към този модул има свързан приборно-агрегатен отсек. Двете заедно не надвишават 5 тона. Космонавтът е разположен в катапултиращо кресло, с което да напусне модула при приземяването.

Ракетата "Восток" е модел СР-3, вариант на серията СС-6. Дълга е 38.36 метра и има 287.03 тона стартова маса. Използва 4 двигателя РД-107 при първата степен и един РД-108 при втората, тягата им е 102 тона.

"Чух свистене и бучене, което ставаше все по-силно, усетих, как гигантският кораб започна да трепери и бавно, много бавно се откъсна от стартовото устройство, - си спомня за първите секунди от полета си космонавтът Юрий Гагарин.- Претоварването започна да расте. Усетих , че една непреодолима сила все повече ме притиска към креслото. Секундите се влачиха,като минути."

По време на полета на Гагарин не е дадена възможност за контрол над кораба, заради непредвидимата реакция на ума към физиката към настъпилата безтегловност. Учените не искат да рискуват да рискуват сигурността на мисията.

Има запечатан в специална опаковка код, който в непредвидена ситуация позволява на космонавта да поеме управлението. На борда също така има и запаси с храна и вода за 10 дни в случай на злополука.

14 минути след изстрелването гласът на Гагарин се разнася от радиостанциите на космодрума: "Отделяне от ракетата-носител - приключено!"

"Състоянието е отлично,- предава на Земята Юрий Гагарин.- Претоварването расте, както и вибрацията, но при мен всичко е наред. Настроението е бодро. През илюминатора виждам Земята,релефа на местността, сняг и гора." Най-сетне корабът влиза в орбита. Започва състоянието на безтегловност. Отначало това чувство беше необичайно, казва по-късно Юрий Гагарин, но скоро след това свикнах с него. Той лети с кораба-спътник "Восток" сред безмълвието на космоса. Той е първият човек, който видя нашата планета отстрани, в синия ореол на атмосферата. Той е първият човек, който с един поглед обхваща континенти и морета.

Наземните станции с тревога питат пилота за здравословното му състояние и как минава полетът. Пилотът на "Восток" съобщава, че полетът върви добре.

След като обикаля планетата, космонавтът отново е над територията на страната си и от Земята се получи командата за спускане.

"Корабът започна да навлиза в плътните слоеве на атмосферата,- разказва по-късно Гагарин.- Външната му обвивка бързо се нажежи, през пердетата на илюминатора видях мрачния пламък около кораба. Но в кабината беше плюс 20 градуса. Беше ясно, че всички системи работят отлично и че корабът се движи точно към установения район за приземяване. Бях толкова щастлив, че започнах да пея любимата ми песен."

108 минути след изстрелването корабът се завръща на Земята. Компютрите изчисляват 89:34 минути прекарани в орбита, максимална скорост на полета 28 260 км/ч., изминати 41 000 км. и максимална достигната височина 370 000 метра. По време на завръщането Гагарин катапултира на височина от 7000 метра.

След направената една обиколка в орбита, корабът се приземява в 07 часа и 55 минути(10:55ч. Московско време) в степта недалеч от крайволжкия град Саратов. Пилотът катапултира няколко минути преди приземяването на спускаемия апарат и се спусна на Земята с парашут.

...Сутринта на 12 април 1961 година в резиденцията на тогавашния ръководител на СССР Никита Хрущов звънна телефонът от космодрума "Байконур". Прозвучава далечен и развълнуван глас: "Парашутът се отвори, става приземяване. Корабът е в ред!" Хрущов непрекъснато питаш повторно: "Жив ли е? Дава сигнали? Жив ли е?" А няколко минути по-късно изумяващата вест се разнесе по цялата планета: "...изведен е в орбита около земята първият космически кораб-спътник с човек на борда. Пилотът-космонавт е гражданинът на СССР Юрий Гагарин".

Първа вижда Гагарин възрастната селянка Ана Тахтарова и внучката й Рита. "След като ме видя с оранжев скафандър и бял шлем, паднал от небето,- си спомняше Юрий Гагарин,- бабичката започна да се кръсти и дори искаше да избяга. А пък внучката смело я дърпаше към мен. Целунах ги и двете.."

Сега на мястото на приземяването на Юрий Гагарин в село Смеловка в централна Русия има стрела във вид на излитаща към небето ракета, под която стои Гагарин. " Като жив",- казва майката на космонавта Ана Гагарина. В лявата си ръка той държи шлем, а с дясната приветства Земята и нейните хора.

Ето част от официалното изявление на Гагарин след полета: "На 12 април 1961 Съветски спътник с мен на борда бе изведен в орбита около Земята....Имаше хубав изглед към Земята, обгърната в красив син ореол. Имаше преминаване от светло към тъмно синьо, през виолетово до абсолютно черно. Великолепна картина!"

Видео:
+++++++++++++++++++++
Коментари за статията(0)
Добави коментар:

За да коментирате дадена статия е необходимо да сте регистриран потребител. Регистрацията отнема няколко минути и можете да я извършите от тук

Коментар(не повече от 1000 символа)

Уважаеми читатели,
мненията са под редакторски контрол. Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.
Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Моля, пишете на кирилица.

НАЧАЛО | НОВИНИ | 50 години от първия полет на човек в космоса - Юрий Гагарин назад
Архив на новините
ПАРТНЬОРИ
BGtop.net
©infobulgaria.info 2002-2016. Всички права запазени.